- Κλουζ-Ναπόκα
- (Cluj-Napoca). Πόλη (332.498 κάτ. το 1998) της κεντροδυτικής Ρουμανίας, πρωτεύουσα του διαμερίσματος Κλουζ (6.674 τ. χλμ., 703.269 κάτ. το 2002) και ιστορική πρωτεύουσα της Τρανσυλβανίας. Είναι χτισμένη στη θέση της ρωμαϊκής αποικίας Napoca, σε υψόμετρο 346 μ., Ν της περιοχής, όπου συμβάλλουν οι ποταμοί Νάντας και Σόμες Μικ, στους πρόποδες των ορέων Απουσένι.
Η Κ.-Ν. είναι σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, με εργοστάσια υφαντουργίας, μηχανών, ηλεκτρικών ειδών, χημικών προϊόντων, καπνού, πορσελάνης και τροφίμων. Διαθέτει, επίσης, διάφορα μνημεία, όπως η μονή των Φραγκισκανών (13ου αι.), η μονή των Βενεδικτίνων (1061), ο γοτθικός ναός του Αγίου Μιχαήλ και το ανάκτορο Μπάνφι, χτισμένο τον 18o αι. σε ρυθμό μπαρόκ. Αποτελεί, ακόμη, ένα από τα κυριότερα πολιτιστικά κέντρα της Ρουμανίας με πανεπιστήμιο και αξιόλογα μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Εθνογραφικό Μουσείο της Τρανσυλβανίας. Στην πόλη εδρεύει ένα από τα σημαντικότερα ινστιτούτα σπηλαιολογίας στον κόσμο, το οποίο αποτέλεσε και το πρώτο του είδους παγκοσμίως.
Ιστορία. Η Κ.-Ν. ιδρύθηκε τον 12ο αι. από αποίκους της Γερμανίας, όπως και έξι ακόμη πόλεις της Τρανσυλβανίας, στις οποίες οφειλόταν η γερμανική ονομασία της περιοχής, Siebenbürgen (Επτάπολη). Το 1408 η πόλη ανεξαρτητοποιήθηκε και γνώρισε μεγάλη ακμή, κυρίως χάρη στην περίφημη χρυσοχοϊκή της. Στη διάρκεια του 16ου αι. υπήρξε το θέατρο των διαμαχών ανάμεσα στους Ούγγρους καθολικούς και στους καλβινιστές. Προσαρτήθηκε στην Ουγγαρία μετά από απόφαση της Δίαιτας της Κλουζ (1848-49) και επειδή απέκτησε ειδικά εμπορικά προνόμια, αναπτύχθηκε γρήγορα σε σημαντική αγορά γεωργικών προϊόντων. Τον Νοέμβριο του 1918, κατελήφθη από ρουμανικά στρατεύματα, ενώ δύο χρόνια αργότερα προσαρτήθηκε στη Ρουμανία (συνθήκη του Τριανόν), στην οποία και ανήκει έκτοτε.
Το σπίτι του Ματθία Κορβίνου στην πόλη Κλουζ-Ναπάκα της Ρουμανίας, την ιστορική πρωτεύουσα της Τρανσιλβανίας.
Dictionary of Greek. 2013.